Syndróm dráždivého čreva, ako ho zmierniť alebo: DIÉTA FODMAP

Diéta FODMAP* je jednou z najúčinnejších a najlepšie preskúmaných metód na zmiernenie IBS. Jej odborný základ bol vyvinutý vedcami, biotechnológmi, lekármi a výživovými poradcami zapojenými do výskumu dysfunkcií tráviaceho traktu.

Diéta FODMAP môže v spojení s farmakologickou podporou odporúčanou ošetrujúcim lekárom výrazne zlepšiť komfort a kvalitu života ľudí trpiacich IBS.

Základom diéty by pri syndróme dráždivého čreva mala byť jedna z obmien tzv. paleo diéty. Táto diéta tým, že vylučuje najčastejšie príčiny črevných ochorení (napr. alergia na glutén alebo kazeín), vo väčšine prípadov obnovuje správne fungovanie tráviaceho traktu.

Názov FODMAP predstavuje anglickú skratku pre fermentačné oligo-, di- a monosacharidy a polyalkoholy (polyhydroxylové alkoholy), teda sacharidy a alkoholy z nich odvodené, ktoré sa ťažko absorbujú v tenkom čreve. Tie kvasia v ďalších častiach tráviaceho traktu, kde sú potravou nepriaznivých baktérií, ktoré spôsobujú predovšetkým nadúvanie a nesprávne fungovanie čriev.

Diéta FODMAP spočíva v eliminácii konzumácie výrobkov obsahujúcich veľké množstvo zložiek, ktoré zvyšujú črevnú fermentáciu (nadúvanie), a v konzumácii jedál, ktoré obnovujú normálnu bakteriálnu flóru čriev. IBS je chronické ochorenie, ktoré si vyžaduje trvalú zmenu stravovacích návykov.

Všeobecne platí, že po 6 až 8 týždňoch sa stav čriev zlepšuje tak, že sa cítite lepšie a že sa zmiernia dráždivé žalúdočno-črevné problémy.

*Whelan K., Martin L. D., Staudacher H. M. & Lomer M. C. E. (2018), The low FODMAP diet in the management of irritable bowel syndrome: an evidence-based review of FODMAP restriction, reintroduction and personalisation in clinical practice, J Hum Nutr Diet. 31, 239–255- https://doi.org/10.1111/jhn.12530

DIÉTA FODMAP - hlavné predpoklady

Diéta FODMAP je založená predovšetkým na nízkom obsahu oligo-, di- a monosacharidov a polyolov.

Výskumy preukázali, že slabo absorbované, ľahko fermentujúce uhľovodíky s vysokým osmotickým tlakom, ku ktorým patria fruktóza, laktóza, fruktány a polyhydroxylové alkoholy (vrátane umelých sladidiel, ako sorbitol, manitol, maltitol, xylitol), môžu zhoršovať príznaky IBS. Preto sa usudzuje, že diéta s nízkym obsahom látok FODMAP je účinnou formou diétnej liečby tohto ochorenia.

Ako zdôrazňujú vedci a tvorcovia diéty FODMAP z inštitútu Monash University, nejde o diétu, ktorá by sa mala používať do konca života. Skladá sa z dvoch etáp. V prvej fáze sa na 6 až 8 týždňov eliminujú produkty obsahujúce vysoké množstvo FODMAP. Po tomto období sa na základe zmierňovania príznakov IBS prechádza do druhej fázy, v ktorej sa diéta postupne rozširuje o výrobky s väčším obsahom FODMAP (berúc do úvahy individuálnu toleranciu).

Prečo výrobky s veľkým obsahom FODMAP zhoršujú príznaky IBS?

Produkty bohaté na FODMAP prechádzajú do čreva nezmenené a prostredníctvom svojich osmotických účinkov v ňom spôsobujú akumuláciu plynov. Takto dochádza k urýchleniu motoriky čriev. Po prechode do hrubého čreva podliehajú tieto látky bakteriálnej fermentácii so zvýšenou produkciou oxidu uhličitého a vodíka. Ďalšie premeny môžu viesť k vytvoreniu sírovodíka a metánu. Tieto procesy sú zodpovedné za nepríjemný pocit v oblasti brucha (bolesť a pocit prelievania), hnačku alebo zápchu a nadúvanie.

Aký je obsah FODMAP v jednotlivých výrobkoch?

V tabuľke uvádzame príklady výrobkov s nízkym a vysokým obsahom FODMAP. V prvej fáze diéty treba zo stravy úplne vylúčiť produkty obsahujúce vyššie množstvá FODMAP. Nie je to ťažké, pretože k zakázaným výrobkom existuje alternatíva v podobe povolených produktov (s malým obsahom FODMAP). Určite sa však oplatí diétu absolvovať pod dohľadom výživového poradcu.

Po počiatočnom období, ktoré trvá niekoľko týždňov (zvyčajne 6 až 8), keď sa zo stravy vylučujú potraviny obsahujúce veľa zložiek FODMAP alebo sa ich príjem výrazne obmedzí, sa najčastejšie stratia všetky príznaky syndrómu dráždivého čreva. Vtedy sa začne s postupným zavádzaním jednotlivých potravín s väčším obsahom FODMAP.

Po ukončení liečby sa spravidla môžete (a aj by ste sa mali) vrátiť k normálnej strave. Najčastejšie sa však väčšina ľudí s IBS musí vyhnúť jednej alebo viacerým potravinám, na ktoré sú precitlivení. Je to veľmi individuálna záležitosť a neexistuje žiadne pravidlo.

Veľmi dôležitou podmienkou efektívnej eliminácie výrobkov s veľkým množstvom FODMAP je pozorné čítanie zloženia hotových výrobkov a jedál. Pamätajte si, že cesnak a cibuľa sa veľmi často pridávajú do koreneného mäsa a hotových koreninových zmesí. To isté platí pre výrobky obsahujúce umelé sladidlá.

Do výrobkov určených pre diabetikov, do niektorých jogurtov, štiav a žuvačiek bez cukru sa pridávajú sladidlá. Venujte pozornosť aj výrobkom obsahujúcim glukózovo-fruktózový sirup, ako sú sladkosti a cukrovinky, jogurty, šťavy, horčice, kečupy a iné hotové omáčky.

Vďaka dôkladnému čítaniu etikiet si môžete byť istí, že výrobok neobsahuje veľké množstvo FODMAP.

Vplyv probiotických baktérií na funkcie tráviaceho traktu pri syndróme dráždivého čreva

Črevná mikroflóra a produkty bakteriálnej fermentácie zodpovedajú za udržiavanie správneho metabolického riadenia organizmu. Určujú správne fungovanie tráviaceho a imunitného systému. Poruchy zloženia črevnej mikroflóry môžu byť faktorom, ktorý spôsobuje alebo podporuje rozvoj mnohých chorôb, vrátane obezity, celiakie, diabetu a zápalových ochorení čriev. V posledných rokoch mnohé výskumné skupiny hodnotiace zloženie bakteriálnej flóry čriev, najmä hrubého čreva u pacientov s IBS, dokázali, že títo pacienti majú odlišné zloženie bakteriálnej flóry v porovnaní so zdravými ľuďmi. Poruchy rovnováhy bakteriálnej flóry tráviaceho traktu môžu byť dôležité pri liečbe a prevencii IBS.

PRIRODZENÉ ZDROJE PROBIOTICKÝCH BAKTÉRIÍ POCHÁDZAJÚCICH Z DIÉTY SÚ:

  • fermentované mliečne výrobky (kefíry, jogurty, tvaroh, acidofilné mlieko)
  • kvasené výrobky (napr. kyslá kapusta, kyslé uhorky)

U ľudí, ktorí potrebujú odstrániť zo stravy vyššie uvedené výrobky kvôli závažnosti symptómov ochorenia,
sa odporúča, aby sa po konzultácii s lekárom alebo výživovým poradcom začali užívať vhodné výživové doplnky.

 

 

Viac informácií nájdete v brožúrke FODMAP diéta na zlepšenie stavu pri tráviacich ťažkostiach rôzneho typu. Na stiahnutie vo formáte .pdf tu.

icon-pharmacy PRED POUŽITÍM LIEKU SI POZORNE PREČÍTAJTE PÍSOMNÚ INFORMÁCIU PRE POUŽÍVATEĽOV A PORAĎTE SA SO SVOJÍM LEKÁROM ALEBO LEKÁRNIKOM! IBEROGAST JE RASTLINNÝ LIEK NA VNÚTORNÉ POUŽITIE. LIEK JE ZLOŽENÝ Z KVAPALNÝCH EXTRAKTOV RÔZNYCH ČASTÍ BYLÍN.

Voľnopredajné produkty spoločnosti Bayer