Vzorový jedálny lístok pre diétu Fodmap

Chlebíčky z bezlepkového pečiva s pastou z bieleho syra, pažítky, kôpru a strúhanej reďkovky
  • Raňajky

    • instantné alebo jemné ovsené vločky s ryžovým mliekom, banánmi a kivi
    • čierny čaj (najlepšie bez cukru)
    Výživový poradca odporúča:

    Instantné ovsené vločky nevyžadujú varenie, zatiaľ čo jemné vločky by sa mali variť v malom množstve vody alebo rastlinného mlieka (presné pomery nájdete na obale výrobcu).

    Zvyčajne pripravujeme 2 kopcovité lyžice vločiek na pohár mlieka.

    Miska ovocie

    Olovrant

    • ovocný šalát s mandarínkami, ananásom a hroznom poliaty malým množstvom javorového sirupu
    Výživový poradca odporúča:

    Pri IBS by ste mali obmedziť konzumáciu  sladkostí. Ak však potrebujete do sladkého občerstvenia pridať cukor alebo javorový sirup, nepoužite ho na celú porciu viac ako lyžičku.

    Obed

    • zeleninová krémová polievka na báze koreňovej zeleniny, ako mrkva, zemiaky, zeler a malé množstvo kukurice
    Výživový poradca odporúča:

    Mrkva dodáva polievke sladkú chuť, zatiaľ čo zemiaky ju zahusťujú. Na čo najlepšie vyváženie chuti polievky používajte presne rovnaké množstvo zeleniny, napríklad 100 g. Po uvarení zeleninu zmixujte. Polievku dochuťte, ale len korením ako soľ, tymian, rozmarín, koriander. Použite aj čerstvý kôpor či petržlenovú vňať.

    Grilovaný losos s hnedou ryžou a grilovanou zeleninou

    Večera

    • bezlepkové chlebíčky s malým množstvom masla s mozzarellou, paradajkami a lístkami bazalky
    • čierny čaj (bez cukru)
    • grilovaný losos s hnedou ryžou a grilovanou zeleninou, ako mrkva, baklažán, tekvica
      a pražené slnečnicové semienka
    Výživový poradca odporúča:

    Na grilovacej panvici opečte podkovičku alebo filé z lososa (max. 250 g na osobu). Rybu stačí jemne posoliť. Môžete ju tiež posypať kôrou zo zapareného citróna. Losos patrí k mastným rybám, takže nemusíte používať olej. Na opečenie nakrájanej zeleniny je panvicu potrebné omastiť lyžičkou oleja (najlepšie repkového). Zeleninu posypte provensálskym korením. Podľa usmernení WHO by zelenina pri obede mala tvoriť ½ obsahu taniera. Porcia hnedej ryže by po uvarení nemala byť väčšia ako tenisová loptička. Jedlo naberte na tanier a posypte praženými slnečnicovými semienkami.

    • nesýtená minerálna voda alebo pomarančový džús zriedený vodou
  • Raňajky

    • chlebíčky zo špaldového chleba (2 krajce) natreté maslom a s plátkami nemastnej údeniny a paradajok
    • čierny čaj (najlepšie bez cukru)

    Chlebíčky zo špaldového chleba s maslom a plátkami nemastnej údeniny a paradajok

    Obed

    • zeleninová krúpová polievka na báze koreňovej zeleniny (mrkva, petržlen, zeler) s prídavkom jačmenných krúp
     Výživový poradca odporúča:

    Na liter vody použite 1 kus koreňovej zeleniny. Môžete tiež pridať soľ, pol zväzku petržlenovej vňate alebo kôpru, niekoľko semienok koriandra a lyžičku sušeného pikantného korenia, ako saturejka a tymian. Po asi 30 minútach varenia pridajte nie viac ako 1/3 až 1/2 šálky krúp (ak máte zápchu, použite jačmenné krúpy, v prípade hnačky zvoľte krupicu alebo bulgur).

    • teľacie karbonátky s kôprom, zemiakmi a šalátom zo strúhanej mrkvy s jogurto
    Výživový poradca odporúča:

    Na 500 g mletého mäsa (porcia pre 2 osoby) pridajte vaječný žĺtok, pol zväzku nasekaného kôpru a soľ podľa chuti. Vytvorte malé karbonátky a bez vyprážania ich vložte do malého množstva vriacej vody. Po 20 minútach varenia karbonátky vyberte. Z vývaru, v ktorom sa varili, môžete urobiť omáčku pridaním lyžice zemiakovej múky na zahustenie. Môžete tiež pridať trochu mlieka alebo smotany bez laktózy. Mrkvu (2 kusy pre dve osoby) nastrúhajte najemno. Môžete tiež pridať strúhané jablko. Ak je šalát príliš suchý, pridajte lyžicu čistého jogurtu a pol lyžičky cukru podľa chuti.

    • nesýtená minerálna voda

    Olovrant

     Výživový poradca odporúča:

    Hrsť vášho obľúbeného ovocia (čučoriedky, jahody, maliny, brusnice) uvarte v malom množstve vody (objem rovnaký ako objem ovocia). V závislosti od ovocia pridajte toľko cukru, aby bolo želé dostatočne sladké (maliny sú oveľa sladšie ako napr. brusnice). Nakoniec pridajte polievkovú lyžicu zemiakovej múky rozpustenej v pol pohári vody. Prilejte k vriacemu ovociu a počkajte, kým zhustne. Želé je chutné tak teplé, ako aj po vychladnutí.

     

    Večera

    • polovica baklažánu zapečená s kukuricou, chudou šunkou a mozzarellou
    Výživový poradca odporúča:

    Baklažán prekrojte na polovicu. Nožom alebo lyžicou odstráňte semená. Vydlabaný baklažán posypte soľou. Keď sa „vypotí“, opláchnite ho pod tečúcou vodou (pomôže to odstrániť horkosť). Kukuricu (z plechovky) zmiešajte s nakrájanou šunkou a mozzarellou (všetky suroviny v rovnakom pomere). Naplňte baklažán plnkou. Pripravené loďky vložte do rúry predhriatej na 180°C. Ak máte zápchu, pečte baklažán asi 20 minút, ak máte hnačku – 40 minút.

    • čierny čaj (bez cukru)
  • Raňajky

    • volské oko na pare s bezlepkovou žemlou s maslom a syrom brie
    • čierny čaj (najlepšie bez cukru)

    Obed

    • vývar s bezlepkovými cestovinami
    Výživový poradca odporúča:

    Vývar z jemných druhov mäsa – kuracie, morčacie alebo hovädzie šľachy – varte cca 3 hodiny na slabom plameni a pridajte vývarovú zeleninu, ale bez cibule a póru. Najlepší pomer je 500 až 700 g surovín na 1 l vody. Ak máte veganskú diétu, uvarte si vývar iba zo zeleniny. Jediné povolené korenie je soľ, tymian, kôpor alebo petržlenová vňať. Cestovina k vývaru by mala byť bezlepková – sójová alebo ryžová. Uvarte ju samostatne podľa receptu na obale.

    • ryba na grécky spôsob na teplo z tresky s dusenou zeleninou (mrkva, zeler a petržlen)
    Výživový poradca odporúča:

    Rybu (asi 500 g) umyte v malom množstve vody a upečte alebo usmažte (zatočené kúsky rýb) na panvici bez tuku. Potom ich rozdrvte na menšie kúsky. Zároveň nastrúhajte všetku zeleninu (tiež asi 500 g) na strúhadle a poduste ju v malom množstve vody (tak, aby sa nepripálila), pridajte bobkový list a dve zrnká nového korenia. Po vychladnutí zmiešajte ryby so zeleninou. Okoreňte podľa chuti.

    • nesýtená minerálna voda

    Olovrant

    • ryža s mandarínkou posypaná škoricou
    Výživový poradca odporúča:

    Ryžu uvarte vo vode (v pomere 1 : 2) až domäkka. Olúpte mandarínky alebo pomaranč, rozdeľte na dieliky, prípadne nakrájajte na menšie kúsky. Keď je ryža hotová, dajte ju na tanier a položte na ňu pripravené pomaranče alebo mandarínky. Nakoniec posypte škoricou.

    Ryža s mandarínkou posypaná škoricou

    Večera

    • chlebíčky z bezlepkového pečiva potreté malým množstvom masla s pastou z údenej makrely, trochou olivového oleja a kyslou uhorkou
    Výživový poradca odporúča:

    Údenú makrelu očistite od kože a kostí. Zomeľte ju na mlynčeku alebo ju rozdrvte mixérom či vidličkou. Ak je masa príliš suchá, pridajte lyžičku majonézy alebo oleja. Dochuťte soľou. Natrite na bezlepkový chlieb a na vrch položte plátky kyslej uhorky.

    • čierny čaj bez cukru
  • Raňajky

    • ovsená kaša s ryžovým mliekom a banánmi
    Výživový poradca odporúča:

    Vymiešajte 3 až 4 lyžičky ovsených vločiek s rovnakým množstvom vody a zmes uvarte v hrnci alebo mikrovlnnej rúre. Keď vločky vsiaknu všetku vodu, pridajte studené alebo zohriate rastlinné mlieko a nakrájané ovocie. Môžete ho osladiť cukrom.

    • čierny čaj (najlepšie bez cukru)

    Ovsená kaša s ryžovým mliekom a banánmi

    Obed

    • kurča na čínsky spôsob s ryžou, mrkvou, bambusovými výhonkami a ananásom
    Výživový poradca odporúča:

    Kuracie prsia nakrájajte na kocky, pridajte niekoľko kvapiek sójovej omáčky a rovnaké množstvo oleja. Všetko premiešajte a vložte do chladničky. Medzičasom nakrájajte mrkvu na pásiky a plátky ananásu na menšie kúsky. Uvarte ryžu s vodou v pomere 1 : 2. Mäso dajte na rozpálenú panvicu – nepridávajte tuk. Miešajte, kým mäso nezbelie. Pridajte mrkvu a chvíľu miešajte. Pridajte výhonky (môžete si kúpiť hotové) a nakrájaný ananás. Na ochutenie môžete pridať lyžicu kokosového mlieka a soľ. Na tanier dajte ryžu a vedľa nej kuracie mäso. Pre farbu, chuť a lepšie trávenie môžete tanier ozdobiť hrsťou sekaného koriandra.

    • pomarančový džús zriedený vodou

    Olovrant

    • ovocné želé s čučoriedkami
    Výživový poradca odporúča:

    Môžete použiť hotové želé, pretože obsahuje iba želatínu, cukor a arómu. Pripravte 200 ml želé a dajte doň toľko ovocia, koľko chcete.

    Večera

    • hydinový aspik s mrkvou a krajcami špaldového kváskového chleba s maslom
    Výživový poradca odporúča:

    Na miernom plameni uvarte vo vode jeden kus kuracích pŕs v pomere 1 : 1, t. j. 500 g mäsa a 500 ml vody. Pridajte soľ, jemné korenie a mrkvu. Varené prsia nakrájajte na malé kocky a mrkvu na plátky. Nakrájané suroviny vložte do šálok alebo malých misiek. Vodu, ktorá zostala po varení kuracieho mäsa, ochuťte a pridajte správne množstvo želatíny podľa receptu na obale. Keď želé vychladne, zalejte ním mäso a mrkvu v miskách. Vložte do chladničky. Keď aspik vychladne, môžete ho pokvapkať citrónovou šťavou. Ocot a chren sa pri črevných ochoreniach, žiaľ, neodporúčajú.

    • zelený čaj bez cukru
  • Raňajky

    • praženica s pažítkou na masle s hriankami a reďkovkou
    • čierny čaj (najlepšie bez cukru)

    Obed

    • hovädzia roštenka s nepraženou pohánkou a šalátom z kyslej kapusty
    Výživový poradca odporúča:

    Hovädziu roštenku alebo sviečkovú nakrájajte na plátky. Následne ich vyklepte tĺčikom, posypte soľou a príp. aj bylinkovým korením. Dajte ich do panvice na neveľké množstvo vody (viac-menej toľko vody ako mäsa). Varte, až kým mäso nezmäkne. Mäso môžete ochutiť korením ako tymian, bazalka alebo saturejka a podliať trochou smotany bez laktózy. Môžete tiež pridať niekoľko šampiňónov nakrájaných na štvrtinky a opražených na masle.

    Pohánkovú kašu uvarte vo vreckách alebo voľne vo vode v pomere 1 : 2. Kyslá kapusta je sama osebe lahodná, ale môžete pridať aj trochu nastrúhanej mrkvy a olivového alebo repkového oleja.

    • jahodový nápoj
    Výživový poradca odporúča:

    Kilogram čerstvého alebo mrazeného ovocia zalejte litrom vody. Varte asi pol hodiny. Pridajte cukor podľa chuti. Ak ste vo fáze častej hnačky, môžete zjesť aj uvarené ovocie.

     

    Olovrant

    • banán a hrsť sušených brusníc

    Večera

    • chlebíčky z bezlepkového pečiva (2 krajce) s pastou z bieleho syra, pažítky, kôpru a strúhanej reďkovky
    Výživový poradca odporúča:

    Do 500 g netučného alebo polotučného bieleho syra pridajte lyžicu čistého jogurtu a suroviny rozmiešajte vidličkou. Pridajte pol zväzku nasekaných byliniek podľa výberu: kôpor, pažítku alebo petržlen. Nastrúhajte 5 až 7 reďkoviek (v závislosti od veľkosti) a primiešajte ich k paste. Pastu ochuťte len soľou.

    • vývar z rumančeka

    Chlebíčky z bezlepkového pečiva s pastou z bieleho syra, pažítky, kôpru a strúhanej reďkovky

  • Raňajky

    • ryžové vločky alebo kukuričná kaša (môžete kúpiť hotové výrobky v obchodoch) s ryžovým mliekom, kúskami banánov a kivi
    • čierny čaj (najlepšie bez cukru)

    Olovrant

    • pšenové guľky so škoricou
    Výživový poradca odporúča:

    Uvaríme pšeno, necháme vychladnúť a pridáme orechy, ryžový sirup, škoricu a prípadne kandizovanú kôru.
    Z hmoty tvarujeme guľky – v chlade vydržia až 3 dni, pozor, sú veľmi sýte.

    Tekvicová krémová polievka

    Obed

    • tekvicová krémová polievka s kokosovým mliekom a tekvicovými semienkami
    Výživový poradca odporúča:

    Polovicu tekvice (najlepšie hokkaido) nakrájajte aj s kožou na polmesiačiky. Potom ich pečte v rúre predhriatej na 180 °C maximálne 20 minút. Zmiešajte s vývarom alebo horúcou vodou, aby ste získali konzistenciu krémovej polievky. Dochuťte kokosovým mliekom a soľou. Pred podávaním ozdobte tekvicovými semienkami.

    • zelená fazuľka (môže byť mrazená) so zemiakmi a kôprom a teľacími karbonátkami
    Výživový poradca odporúča:

    Zelenú fazuľku uvarte v osolenej vriacej vode. Podávajte ju s maslom (nie viac ako plochá lyžička na jeden tanier). Veľké množstvá masla nie sú pri IBS vhodné. Uvarte zemiaky a posypte ich kôprom. Mleté teľacie mäso ochuťte tymianom, majoránom a trochou soli. Pridajte malé množstvo vody. Mokrými dlaňami vytvarujte karbonátky, potom ich obaľte v múke a opečte na dobre rozohriatej panvici bez tuku. Mäso môžete piecť aj v rúre. Karbonátky poukladajte na papier na pečenie a vložte do horúcej rúry (približne 180 °C) na najmenej 20 minút.

    • šťava z čiernych ríbezlí zriedená vodou

    Večera

    • ratatouille z grilovanej cukety, mrkvy, zemiakov a baklažánu s bezlepkovými cestovinami
    Výživový poradca odporúča:

    Všetku zeleninu nakrájajte na plátky alebo na kúsky. Na grilovacej panvici ohrejte lyžicu oleja. Opečte všetku nakrájanú zeleninu. Potom ju preložte do tepelne odolnej misky. Dochuťte soľou, tymianom, bazalkou a rozmarínom (bylinky môžu byť čerstvé alebo sušené). Pečte v rúre predhriatej na 180 °C (bez teplovzdušného režimu) asi 20 minút. 5 minút pred koncom pečenia posypte syrom čedar alebo mozzarellou. Ratatouille môžete podávať samostatne alebo s bezlepkovými cestovinami.

    • vývar z mäty a rumančeka (môže byť z baleného čaju)
  • Raňajky

    • bezlepkové chlebíčky zapečené s chudou šunkou, syrom čedar alebo mozzarellou, posypané oreganom
    • cereálna káva s mandľovým mliekom

    Chlebíčky zapečené s chudou šunkou a syrom

    Obed

    • kukuričná krémová polievka s kokosovým mliekom
    Výživový poradca odporúča:

    Kukuricu z konzervy uvarte domäkka spolu s jedným zemiakom. Zeleninu zmixujte s vývarom, v ktorom sa varila. Vývar môžete pridávať postupne, aby polievka nebola príliš riedka. Ak chcete zdôrazniť chuť a farbu, môžete pridať štipku kurkumy alebo malé množstvo jemného karí. Pri servírovaní môžete polievku ozdobiť kvapkou kokosového mlieka.

    • pečená šťuka so sladkým zemiakom  a praženými slnečnicovými semienkam
    Výživový poradca odporúča:

    Filety zo šťuky položte na papier na pečenie alebo alobal. Na rybu dajte vetvičky kôpru a 2 až 3 plátky citróna. Nakoniec posypte soľou a korením. Všetko zabaľte. Na druhý papier na pečenie dajte olúpaný sladký zemiak nakrájaný na plátky. Polejte ho trochou oleja a posypte soľou. Oba balíčky (porcia na osobu) dajte do predhriatej rúry (180 až 190 °C) na približne 25 minút.

    • čučoriedkový kokteil
    Výživový poradca odporúča:
    • 40 g čerstvých čučoriedok
    • 1 biely jogurt bez laktózy
    • 1/2 hrnčeka ryžového mlieka
    • 2 lyžice ryžového sirupu

    Čučoriedky (40 g), sirup, 1 biely jogurt (bez laktózy) aj 1/2 hrnčeka ryžového mlieka – všetko nalejeme do mixéra a poriadne rozmixujeme.

    Olovrant

    studený koláč (kus) s ovocným želé, a s čučoriedkami alebo malinami

    • 5 vajec
    • 200 g cukru krupice
    • 2 vanilkové pudingové prášky bez lepku
    • 140 g ryžovej múky
    • 40 g cirokovej múky
    • 2 lyžice vody
    • jahodová marmeláda
    • 3 lyžice práškového cukru
    • 500 ml bezlaktózového mlieka
    • 400 g čerstvých jahôd (môžete použiť aj iné ovocie)
    • 2 vrecúška práškovej želatíny
    • 400 ml vody alebo ovocnej šťavy (jahodovej, čučoriedkovej…)
    Výživový poradca odporúča:

    Začneme cestom. Vajcia vyšľaháme s cukrom do peny. K zmesi pridáme ryžovú aj cirokovú múku, 2 lyžice vody, 1 pudingový prášok a poriadne premiešame. Nalejeme do vopred vymastenej a vysypanej tortovej formy a pečieme 30 – 45 minút v rúre vyhriatej na 180 °C. Hotové cesto vyberieme z rúry a necháme celkom vychladnúť. Cesto potrieme tenkou vrstvou jahodovej marmelády. Pustíme sa do vanilkového pudingu, ktorý pripravíme z jedného vrecúška vanilkového pudingu, 2 lyžíc práškového cukru a 0,5 l bezlaktózového mlieka. Postupujeme podľa návodu na obale. Hotový puding môžeme ihneď naliať na upečené cesto potreté marmeládou. Počkáme, kým pudingová vrstva nevychladne, a potom začneme na tortu ukladať umyté a pokrájané jahody. Teraz je načase pripraviť želatínu z prášku, lyžice cukru a vody alebo ovocnej šťavy. Držíme sa návodu na obale
    a mierne teplou želatínou zalejeme rovnomerne celú tortu. Hotovú tortu vložíme do chladničky a necháme stuhnúť.

    Jahodová torta

    Večera

    • pirohy alebo bezlepkové palacinky plnené špenátom a syrom feta
    Výživový poradca odporúča:

    Plnka: Na panvici zohrejte lyžicu masla bez laktózy. Pridajte 500 g čerstvého špenátu.
    Keď listy zmäknú, pridajte 200 g syra feta.
    Celú zmes premiešajte vidličkou alebo rozdrvte mixérom, aby ste získali masu vhodnú
    na plnenie.

    Pirohy: Do 0,5 kg bezlepkovej múky pridajte jeden žĺtok, štipku soli a toľko horúcej vody, aby vzniklo pružné cesto. Môžete zmiešať rôzne druhy múky, ale pamätajte, že každá múka má iné vlastnosti absorpcie vody. Cesto vyvaľkajte na hrúbku asi 3 mm. Pomocou malého kolieska alebo väčšieho pohára vyrežte kolieska.
    Do stredu každého kolieska položte plnku a okraje zlepte.

    Palacinky: Bezlepkovú múku zmiešajte s minerálnou vodou (v pomere 1 : 3, t. j. 100 g múky na 300 ml vody), vajíčkom a štipkou soli. Miešajte, až kým nezískate konzistenciu hustej smotany. Do palacinkového cesta pridajte 2 polievkové lyžice oleja a dôkladne premiešajte. Palacinky sa pečú na panvici bez tuku. Po upečení dajte na palacinku plnku a zabaľte.

    • čierny čaj bez cukru

    Palacinky plnené špenátom a syrom feta

icon-pharmacy PRED POUŽITÍM LIEKU SI POZORNE PREČÍTAJTE PÍSOMNÚ INFORMÁCIU PRE POUŽÍVATEĽOV A PORAĎTE SA SO SVOJÍM LEKÁROM ALEBO LEKÁRNIKOM! IBEROGAST JE RASTLINNÝ LIEK NA VNÚTORNÉ POUŽITIE. LIEK JE ZLOŽENÝ Z KVAPALNÝCH EXTRAKTOV RÔZNYCH ČASTÍ BYLÍN.

Voľnopredajné produkty spoločnosti Bayer